Dieta 1000 kcal

Założenia:

Dieta jest najbardziej znana i najbardziej polecana jako skuteczny sposób odchudzania. Na początku zanim na dobre zaczniesz stosować dietę najpierw przez tydzień zapisuj wszystko co zjadasz, każdy posiłek i przekąskę. W diecie tej zaleca się zmniejszenie ilości produktów zawierających tzw. "puste kalorie" i "bomb kalorycznych", czyli duże ilości tłuszczu, słodycze, tłuste mięsa, wędliny i sery (szczególnie żółte), piwo, alkohol. Wszystko krój na cienkie plasterki - stwarza to pozory obfitości. Wyłącz ostre przyprawy, pobudzają apetyt. Jedz na małych talerzykach, oszukasz wzrok. Po każdym kęsie odkładaj kanapkę na talerzyk. Sięgnij po nią gdy będziesz mieć puste usta. Wypij szklankę wody przed posiłkiem. Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj. Nie zjadaj czegoś tylko dlatego, że mogłoby się zmarnować. Usuwaj skórkę z drobiu. Śmietanę zastępuj kefirem lub jogurtem.
W przybliżeniu tak powinien wyglądać "rozpis" kaloryczny posiłków: I śniadanie - 250 kcal, II śniadanie - 100 kcal, Obiad - 350 kcal, Podwieczorek - 100 kcal, Kolacja - 200 kcal Przykład diety 1000 kcal: Śniadanie - 250 kcal: Do wyboru
  1. Bułeczkę pełnoziarnistą posmarować łyżeczką masła lub margaryny, obłożyć 2 cienkimi plasterkami gotowanej szynki oraz kilkoma plasterkami ogórka.
  2. 3 dag płatków czekoladowych zalać polowa opakowania jogurtu waniliowego, wkroić mandarynkę.
  3. 10 dag twarożku wymieszać z łyżeczką śmietany, skropić sokiem z cytryny i posłodzić słodzikiem. Dodać pokrojone pól pomarańczy i pól jabłka oraz 10 dag malin.
  4. Kromkę ciemnego tostu posmarować łyżeczką margaryny, obłożyć liściem sałaty, plasterkiem sera żółtego lub łyżeczką serka topionego. Zjeść z kiwi i marchewka lub pomidorem, papryka.
  5. Kromkę chleba z pełnego przemiału posmarować łyżeczką masła i 5 dag twarożku, położyć pomidora na kanapkę.
  6. Jajko roztrzepać z łyżka wody, Dodać pól pęczka posiekanego koperku lub szczypiorku, doprawić sola i pieprzem. Usmażyć na łyżeczce masła. Zjeść z kromka chleba z pełnego przemiału.
  7. Małą Bułeczkę przekroić i posmarować łyżeczką masła oraz 2 łyżeczkami dżemu.
II Śniadanie i Podwieczorek - 100 kcal: Do wyboru:
  1. Kromka chleba z masłem i pomidorem.
  2. Kromka chrupkiego chleba z 2 łyżeczkami twarożku i pomidorem.
  3. Kromka pumpernikla z masłem i pól ogórka.
  4. Filiżanka zupy pomidorowej z ryżem.
  5. 100ml wywaru warzywnego z roztrzepanym jajkiem.
  6. Marchewka z jabłkiem i sokiem cytrynowym.
  7. 2 pomidory, 2 cebulki ze szczypiorkiem.
  8. 6 cieniutkich plasterków polędwicy wieprzowej.
  9. 4 cienkie plasterki mortadeli.
  10. Plasterek szynki gotowanej.
  11. 6 plasterków polędwicy drobiowej.
  12. 10 dag serka homogenizowanego z 10 dag truskawek.
  13. 10 dag sera chudego ze szczypiorkiem.
  14. Szklanka maślanki z kromka chrupkiego pieczywa.
  15. Mały banan.
  16. Grejpfrut.
  17. 2 brzoskwinie.
  18. 2 jabłka.
  19. 2 delicje.
  20. 5 kostek czekolady.
  21. 3 kulki lodów owocowych.
Obiad - 350 kcal: Do wyboru
  1. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, Małą zielona lub żółta cukinie, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, Dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić sola, pieprzem i przyprawa chińska. Posypać tymiankiem, Zjeść z kromka chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami.
  2. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), Usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokula, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem.
  3. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, sola i pieprzem.
  4. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżka twarożku, sola i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebule. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami.
  5. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z Sałatka z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku.
  6. Szklankę kaszy gryczanej Zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego Szklankę maślanki lub kefiru.
  7. Jednego sporego ziemniaka Ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynata polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, fladry, pstrąga lub soli Usmażyć na maśle lub margarynie.
Kolacja - 200 kcal: Do wyboru
  1. Sałatka z 100g chudej wędliny, 1 cykorii, 1 ogórka kiszonego, 1 kwaśnego jabłka, 100ml jogurtu naturalnego.
  2. Pierogi leniwe z chudego twarogu (150g).
  3. 2 kromki pieczywa chrupkiego żytniego z masłem lub margaryna i białym serem oraz surówka z cykorii, rzodkiewek i pomidora.
  4. Kromka ciemnego pieczywa z 50g chudej wędliny i Sałatka z papryki, cebuli i pomidora.
  5. Kromka pieczywa i Sałatka z pora, ogórka kiszonego, 3 łyżek groszku konserwowego.
  6. Sałatka owocowa z kiwi, grejpfruta, plastra ananasa
  7. Sałatka z tuńczykiem (120g tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżki kukurydzy, 2 łyżki ugotowanego ryżu, 2 liście kapusty pekińskiej)
Dieta 1000 kcal została opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia.