Dieta 1200 kcal

Opis diety

Jak sama nazwa wskazuje dostarcza dziennie 1200 kcal (a wiec poniżej dziennego zapotrzebowania). Sekret tej diety to spożywanie niedużych porcji, jedzonych piec razy w ciągu dnia, co trzy godziny o tej samej porze, co pozwolą na oszukanie głodu. Dania zawierają odpowiednia ilość pełnowartościowego bialka i minerałów. Stosując dietę, można pic bez ograniczeń niegazowana wodę mineralna, najlepiej jednak na kilka minut przed lub dwie godziny po jedzeniu (podobnie jak pozostałe napoje). Jeśli stosujemy dietę dłużej niż tydzień, w kolejnych tygodniach powinno sie zastąpić posiłki mięsne rybnymi. Ryby powinny być spożywane 3-4 razy w tygodniu. Maja wiele pełnowartościowego bialka oraz korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3. Dieta 1200 kcal nie powinna być stosowana dłużej niż 1 miesiąc, można ja powtórzyć dopiero po 2-3 miesiącach.

Przykład:

śniadanie do wyboru:
  1. 2 kromki razowego chleba żytniego: jedna posmarowana niskosłodzonym dżemem, druga z plasterkiem szynki drobiowej, 150 g sałatki jarzynowej z marchewka, groszkiem i odrobina jogurtu 0% tłuszczu.
  2. Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z 3 łyżkami płatków owsianych, 2 kromki pieczywa chrupkiego z 2 plasterkami polędwicy drobiowej, 150 g surówki z pomidorów i kiszonych ogórków.
  3. 2 kromki razowego chleba żytniego, 50 g tuńczyka w sosie własnym, pomidor, 150 g sałatki z kiszonych ogórków i cebuli. 4. 2 kromki pumpernikla z 40 g pasty z ziarnistego serka twarogowego i pomidora, posypanej szczypiorkiem, niepełna szklanka mleka.
  4. 2 kromki chleba żytniego z niskosłodzonym dżemem truskawkowym, banan 200 g kefiru.
  5. Szklanka mleka 0,5% tłuszczu z otrębami pszennymi, kromka razowego chleba żytniego z plasterkiem szynki drobiowej, pomidor.
  6. Omlet na parze z 2 jajek, łyżki maki i mleka z 2kromkami żytniego chleba razowego 100 g sałatki z pomidora, ogórka, szczypiorku, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek, szklanka kakao.
II śniadanie do wyboru:
  1. 20 g serka czosnkowego o zawartości do 30% tłuszczu, 5 rzodkiewek, jabłko.
  2. Sałatka owocowa z kiwi, polowy banana, brzoskwini, odrobiny jogurtu naturalnego 0% tłuszczu.
  3. 100 g jogurtu owocowego 1,5% tłuszczu z 2 łyżkami otrębów pszennych, 2 mandarynki.
  4. Kromka chleba chrupkiego, plasterek szynki drobiowej, pól papryki czerwonej.
  5. 180 g sałatki warzywnej z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomidora.
  6. Kromka pumpernikla z 40 g ziarnistego twarożku, jabłko.
  7. 150 g kefiru 0% tłuszczu z 2 łyżkami otrąb pszennych, grejpfrut.
obiad do wyboru:
  1. Zupa jarzynowa z fasolki szparagowej, brukselki, ziemniaków i włoszczyzny 100 g polędwicy z ruszt, 3 łyżki kaszy gryczanej na sypko, 150 g surówki z pomidora, kiszonego ogórka i cebuli, 150 g kalafiora z wody z odrobina masła.
  2. Talerz zupy ogórkowej z ziemniakami, włoszczyzna i odrobina mleka 1,5%, tłuszczu 100 g indyka pieczonego w folii z brzoskwinia i rodzynkami, 2 średnie ziemniaki, 200 g surówki z selerów, jabłek i marchwi.
  3. Talerz barszczu czerwonego z ziemniakami 180 g gołąbków z Milesa z indyka, ryżu, kapusty i koncentratu pomidorowego, 2 ziemniaki, 200 g surówki z pomidora, cebuli i papryki czerwonej.
  4. Talerz krupniku z 30 g kaszy i włoszczyzny 100 g kurczaka pieczonego w folii, 2 ziemniaki, 100 g gotowanej marchewki, 100 g surówki z cykorii z odrobina cukru, sokiem z cytryny, natka pietruszki.
  5. Talerz zupy pomidorowej z 2 łyżkami makaronu gotowana na włoszczyźnie, zabielanej mlekiem, 100 g dorsza z rusztu z pieczarkami, 150 g ziemniaków puree, 100 g surówki z marchwi i jabłka, 100 g surówki z kapusty pekińskiej, kukurydzy i pomarańczy.
  6. Talerz zupy fasolowej gotowanej na włoszczyźnie i zabielanej odrobina mleka, 200 g cielęciny duszonej z warzywami, 50 g fasolki szparagowej, 30 g kaszy gryczanej, 200 g surówki z marchewki i jabłek.
  7. Talerz zupy kalafiorowej gotowanej na włoszczyźnie, 150 g piersi kurczaka pieczonej w folii, 40 g ciemnego ryżu, 200 g sałatki z tartej marchewki, pora i odrobiny jogurtu naturalnego.
Podwieczorek do wyboru:
  1. Szklanka kefiru, kiwi.
  2. Kromka pieczywa chrupkiego z 30 g serka ziarnistego, 4 rzodkiewki, szczypiorek.
  3. Pól szklanki mleka z płatkami kukurydzianymi.
  4. 100 g jabłka tartego z marchewka, pomarańcza.
  5. 150 g owoców sezonowych, 100 g serka waniliowego z 3 łyżkami płatków owsianych.
  6. Jogurt.
  7. Szklanka soku pomarańczowego.
Kolacja do wyboru:
  1. 2 małe ziemniaki w mundurkach, szklanka zsiadłego mleka, 100 g surówki z porów i pomidorów, 100 g surówki z czerwonej kapusty z cebula i odrobina oliwy z oliwek.
  2. 160 g sałatki z kaszy kuskus, 2 cienkich plastrów szynki, pomidora, cebuli, odrobiny oliwy, mandarynka.
  3. 2 kromki razowego chleba ze 100 g sałatki śledziowej (gotowany ziemniak, śledź w oleju, cebula, zielony groszek, odrobina jogurtu).
  4. 150 g galaretki z kurczaka, 2 kromki razowego chleba żytniego, kiwi.
  5. 200 g ryżu zapiekanego z warzywami, żółtym serem i groszkiem konserwowym.
  6. 200 g ryby po grecku z warzywami, 2 kromki chleba chrupkiego, jabłko.
  7. Kromka chleba grahama z 80 g dorsza wedzonego,170g sałatki z kiszonego ogórka, cebuli i odrobiny oliwy z oliwek.