Dieta anty-zaparciowa

Opis diety

Dieta anty-zaparciowa ma na celu regulację defekacji bez uciekania się do środków farmakologicznych. Dieta ta zawiera zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka "błonnika" polisacharydów roślinnych (błonnika, pektyn, gum, hemicelulozy, ligniny). Dzienna dawka w diecie zdrowego człowieka powinno zawierać około 40 g tych związków. Dieta bogatoresztkowa (anty-zaparciowa) charakteryzuje się zwiększoną ilością tych substancji (50-70 g dziennie). Oprócz stosowania tej diety w zaparciach stosuje się ją także w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstawania uchyłków jelita grubego i raka jelita grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy i otyłości powodowanej przez przejadanie się pokarmami wysokokalorycznymi, pozbawionymi składników bogato resztkowych.
Jedną z głównych przyczyn rozwoju metabolicznych chorób cywilizacyjnych jest żywienie się pokarmami wysoko oczyszczonymi. Natomiast polisacharydy roślinne dostarczane z pokarmem, stanowiąc masę wypełniającą w przewodzie pokarmowym, zwiększają ilość wody w treści jelitowej, wchłaniają kancerogeny powstające w jelicie grubym z rozkładu kwasów żółciowych i przyspieszają ich wydalanie. Błonnik zmniejsza również stężenie cholesterolu, trójglicerydów i glukozy.
Produkty zalecane w diecie:
  • Mleko odtłuszczone świeże i zsiadłe, kefir i jogurt,
  • Chudy twaróg i biały ser,
  • Białka jajek, żółtka tylko w ograniczonych ilościach,
  • Mięso chude: cielęcina, wołowina, konina, królik, kurczaki, indyk, gołąb
  • Dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś, >br> . Chuda szynka i polędwica, mięso w galarecie,
  • Chuda śmietana, oleje roślinne: słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, oliwa - w ograniczonych ilościach,
  • Ziemniaki gotowane i pieczone, puree,
  • Wszystkie warzywa i owoce,
  • Powidła, cukier, syropy, dżemy, galaretki, landrynki, dropsy, miód,
  • Liście laurowe, ziele angielskie, wanilia, cynamon, sól, sok z cytryny,
  • Odtłuszczone mleko, maślanka, serwatka, napary z ziół, słaba herbata, słaba kawa zbożowa,
  • Masło w ograniczonych ilościach, twaróg i ser z odtłuszczonego mleka,
  • Zupy na wywarach z włoszczyzny, jarzynowe, krupniki, mleczne, owocowe,
  • Potrawy mięsne duszone, smażone bez tłuszczu,
  • Surówki, soki, gotowane warzywa,
  • Desery owocowe, kompoty, galaretki, budynie.
Produkty zabronione w diecie:
  • Pieczywa o małej zawartości błonnika, świeże: jasne, pszenne, chleb razowy na miodzie,
  • Mąka pszenna wysokiego przemiału, kukurydziana, ziemniaczana,
  • Mleko tłuste, kefir, jogurt,
  • Inne sery,
  • Duże ilości żółtek,
  • Baranina, wieprzowina, podroby, dziczyzna, kaczki, gęsi, tłuste ryby,
  • Pasztety, tłuste wędliny,
  • Masło solone,
  • Tłusta śmietana,
  • Frytki, smażone, placki ziemniaczane,
  • Słodycze, alkohol, czekolada, pralinki, cukierki, ciastka, konfitury,
  • Alkohol, kakao, płynna czekolada, mocna kawa i herbata,
  • Zupy na tłustych wywarach,
  • Potrawy smażone, pieczone,
  • Torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody, ciastka, kisiele.