Dieta bezglutenowa

Opis diety

Białkiem wywołującym chorobę glutenową (inna nazwa: choroba trzewną, celiakia) jest gliadyna- (składnik glutenu) zawarta w ziarnach owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy. Chorzy muszą wyłączyć ze swojej diety produkty spożywcze zawierające gluten i zastąpić je ryżem, kukurydzą lub soją.
Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:
  • Mleko płynne i w proszku
  • Sery, twarogi, śmietana
  • Sery żółte
  • Wszystkie mięsa i wędliny
  • Podroby-wątroba, płuca nerki
  • Jaja
  • Wszystkie owoce
  • Wszystkie warzywa
  • Ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka
  • Wszystkie tłuszcze
  • Cukier, miód
  • Przyprawy, sól, pieprz
  • Kawa
  • Herbata
  • Kakao
  • Pieczywo, ciasta i desery muszą być przygotowywane z produktów nie zawierających glutenu
Produkty zabronione w diecie bezglutenowej:
  • Kasze: manna, jęczmienna, owsiana
  • Mąki z owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy
  • Przetwory zawierający ww. rodzaje zbóż
  • Produkty gotowe zawierające wyżej wymienione składniki
  • Słodycze zawierające dodatki z mąki i ww. zbóż
  • Wszystkie przetwory zawierające dodatki z zawartością glutenu