Dieta dla 20-latek

Opis diety

Choć jesteś szczupła, już teraz zwróć uwagę na to, co jesz. Nie utrwalaj złych nawyków. Naszą dietę możesz powtarzać raz w miesiącu.
  • Jedz 4-5 posiłków dziennie w niedużych porcjach. Najlepiej o stałych porach. Spożywaj je powoli, siedząc, dokładnie przeżuwaj. Skup się na jedzeniu, nie czytaj gazety.
  • Jeśli masz ochotę na hamburgera, zjedz go raz na jakiś czas, ale zrezygnuj z frytek.
  • Nie daj się zwariować - żadnych restrykcyjnych diet! Nie każdy ma genetycznie zapisaną idealną figurę. W Twoim wieku aktywność fizyczna da znacznie lepsze rezultaty niż głodówka. Ćwiczenia i właściwa dieta uformują doskonałą sylwetkę.

Komentarz specjalisty

Około 25. roku życia nasze kości są najsilniejsze i najzdrowsze. Dlatego w tym wieku mamy najlepszą sylwetkę. Już teraz warto o nie zadbać, by zmniejszyć ryzyko osteoporozy. Dlatego powinniśmy dostarczać organizmowi odpowiednich ilości witaminy D, wapnia, magnezu i białka. Regularne posiłki, zwłaszcza pierwsze i drugie śniadanie, zapewniają optymalny poziom glukozy we krwi, ułatwiając koncentrację w pracy. Pomagają w tym także żelazo, mangan i witaminy A oraz E.
Panie w tym wieku są szczególnie narażone na anemię, głównie w związku z obfitymi miesiączkami i złą dietą. Żeby do tego nie dopuścić, musimy pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości żelaza, białka pochodzącego z białego mięsa, witaminie B12 oraz kwasu foliowego. Dla zdrowia i ładnej cery zrezygnujmy z batoników, chipsów, hot-dogów.

W Twoim jadłospisie nie może zabraknąć:

  • białka: jedz chude mięso, mleko i jego przetwory - wybierając produkty niskotłuszczowe
  • węglowodanów: znajdziesz je w makaronie, ryżu, ziemniakach
  • tłuszczów: masło, oliwa - w niedużych ilościach
  • owoców i warzyw: bez żadnych ograniczeń.
Chudniesz 2 kg w 5 dni.
  • Dzień pierwszy

  • Śniadanie:
    Pół kubeczka serka wiejskiego (100 g) ze szczypiorkiem,
    Kromka ciemnego pieczywa.
    Drugie śniadanie:
    Kubeczek jogurtu i kiwi.
    Obiad:
    Zupa jarzynowa z ziemniakami,
    Pikantne udko kurczaka z ryżem i sałatką z pomidorów. Przepis- udko kurczaka, 1 łyżeczka jarzynki, 3 łyżki jogurtu - Jarzynkę wymieszać z jogurtem, posmarować kurczaka, ułożyć w aluminiowej folii, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30 min w temp. 200°C.
    Podwieczorek:
    2 świeże marchewki.
    Kolacja:
    2 plasterki szynki drobiowej,
    Kromka pieczywa z masłem,
    Sałatka z mieszanych warzyw.

  • Dzień drugi


  • Śniadanie:
    1 jajko na miękko,
    Pomidor ze szczypiorkiem,
    Kromka razowego chleba posmarowanego masłem.
    Drugie śniadanie:
    Jogurt owocowy.
    Obiad:
    Łosoś w porach. Przepis - 1 stek ze świeżego łososia (20 dag), 1 por, sól, pieprz, pół cytryny, 1 łyżka masła, natka - Rybę skropić sokiem z cytryny, ugotować na parze; pora pokroić, poddusić na maśle, przyprawić. na porze położyć rybę, posypać pieprzem, ozdobić cytryną.
    1 ugotowany ziemniak,
    Truskawki w galaretce (świeże lub mrożone).
    Podwieczorek:
    Duże jabłko lub mandarynka.
    Kolacja:
    2 plasterki chudej pieczeni,
    Bigos z sezonowych warzyw,
    Kromka pieczywa.

  • Dzień trzeci


  • Śniadanie:
    10 dag twarożku z rzodkiewkami, szczypiorkiem i jogurtem,
    Kromka pieczywa z masłem.
    Drugie śniadanie:
    1 banan.
    Obiad:
    Zupa krem z pieczarek,
    Omlet z fasolką szparagową.Przepis - 2 jajka, sól, pieprz, olej, fasolka szparagowa, łodyga świeżego czosnku - Fasolkę ugotować; jajka ubić z solą, pieprzem i 2 łyżkami wody; wylać na rozgrzany olej gdy się zetną, zsunąć omlet z patelni, włożyć fasolkę i pokrojony czosnek, podsmażyć, ułożyć na omlecie, złożyć.
    1 szklanka soku owocowego.
    Podwieczorek:
    1 ogórek lub pomidor.
    Kolacja:
    Sałatka jarzynowa z 2 łyżkami majonezu light,
    1 kromka pieczywa.

  • Dzień czwarty


  • Śniadanie:
    10 dag sera feta (najlepiej niskotłuszczowego, w żółtym kartoniku),
    Kromka chleba z żytniej mąki cienko posmarowana masłem.
    Drugie śniadanie:
    Pomarańcza lub mandarynka albo pół gejpfruta.
    Obiad:
    Schab pieczony z morelami i ryżem.Przepis - 15 dag schabu, 4 połówki moreli z puszki wraz z sokiem, mieszanka ziół, sól, pieprz - Kotlet natrzeć ziołami, solą i pieprzem, obficie skropić sokiem z moreli, zawinąć w folię, odłożyć na pół godziny, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec ok. 20 min, mięso wyjąć, ułożyć na talerzu, obok położyć morele, podać z ryżem.
    Zielona sałata z sokiem z cytryny
    Podwieczorek:
    Budyń na odtłuszczonym mleku 0,5%.
    Kolacja:
    Sałatka z różnych owoców sezonowych bez żadnych dodatków,
    Szklanka mleka 0,5% tłuszczu.

  • Dzień piąty


  • Śniadanie:
    Sałatka z 1/2 jajka na twardo, 2 łyżek twarożku, rzodkiewek, szczypiorku i 3 łyżek jogurtu,
    Kromka razowego chleba.
    Drugie śniadanie:
    Ogórek.
    Obiad:
    Filiżanka bulionu z makaronem,
    Zapiekanka warzywna z mięsem,
    1 szklanka soku.
    Podwieczorek:
    2 krakersy z dżemem.
    Kolacja:
    Pomidory w cieście naleśnikowym. Przepis - 2 pomidory, 1/2 szklanki mąki, 1 szklanka mleka 0,5%, 1/2 jajka, sól, pieprz, natka pietruszki, łyżeczka oleju - Mąkę połączyć z mlekiem, jajkiem i olejem pomidory pokroić, oprószyć pieprzem, maczać w cieście, usmażyć bez tłuszczu, ozdobić natką
    Zielona sałata.